26.3.07


Taman Orkid


Mengaku sahaja orang Kuala Lumpur tetapi jarang berjalan-jalan makan angin di kota metropolitan itu. Dahulu, masa zaman sekolah rendah dan menengah, rajin juga jalan-jalan ke KL lepas sekolah (dahulu nakal tidak beritahu emak pun kalau merayau). Adakalanya, jalan kaki ke Muzium Negara, Tasik Perdana (sempat skoding orang), Masjid Negara.


Masa itu mana ada taman burung, taman orkid, planetarium, pusat sains dan sebagainya, banyak pula hendak mencatatnya di sini. Dataran Merdeka pun belumlah glamour seperti hari ini.


Semalam berpeluang berjalan dengan suami tercinta dan juga mak cik yang datang dari kampung. Kami memenuhi hajatnya yang hendak melihat taman orkid dan juga memborong orkid. Saya pun ambil kesempatan (tidak pernah pergi) meredah taman orkid dan merakam gambar hampir 100 keping (nasib baik digital tak payah yang basuh gambar).


Memang hobi ambil gambar dan teringat semasa menjadi wartawan dan juga penolong penerbit di RTM, kamera peribadi mesti di bawa dan merakam segala aktiviti kerja dan juga minat saya. Koleksi gambar memang beribu (kebetulan suami pula minat). Dan kini, berpeluang memiliki kamera digital (alhamdulillah berkat upah sebagai editor freelance di PTS), ke mana sahaja pergi mesti diselitkan dalam beg tangan.


Marilah sama-sama hayati keindahan pokok ciptaan Allah yang maha indah. (Minta maaflah gambar tidak berapa fokus kerana beli kamera yang murah je!)

No comments: