24.2.09


Undangan Menjadi Panel dalam Bicara Penulis di PNM

Pada suatu petang, saya mendapat panggilan telefon dari Cik Siti Nor Fadilah, salah seorang staff pemasaran dari PTS. Bertanyakan kepada saya, bolehkah saya hadir dalam satu dialog anjuran Perpustakaan Negara Malaysia. Hati saya berdebar, adakah saya boleh hadir kerana saya mempunyai tanggungjawab yang lain. Saya meminta beberapa minit untuk memberi persetujuan. Akhirnya, Allah permudahkan, masalah yang saya hadapi dapat di atasi. Setelah memberi kata setuju, saya masih kabur program apakah yang meminta saya jadi panel. Apakah yang perlu diperkatakan?


Sebelum ini saya pernah diundang oleh Perpustakaan Awam Selangor membicarakan tentang buku kegemaran, tetapi kini tentang apa. Saya minta Cik Fadilah menghantar maklumat yang berkaitan dengan program yang bakal saya hadiri pada 28 Februari, iaitu pada hari Sabtu ini. Jumaat yang lalu, saya terima panggilan dari Cik Rozlinah dari PNM. Dia ingin memastikan kehadiran saya dan menyatakan akan mengirimkan segala maklumat pada hari Isnin.
Rupa-rupanya, saya salah seorang panel mewakili penulis Melayu. Sementara dua penulis yang lain mewakili bangsa India dan Cina. Program itu sempena jualan murah bersama MPH yang bermula dari 27 Februari hingga 1 Mac. Program yang dikenali sebagai Program Bicara Penulis:Eksporasi Minda Penulis. Antara yang panel lain ialah Saudara Unthaya Shankar SB dan Saudara Lee Yow Chuan.


Cik Rozlinah memaklumkan bahawa audien yang hadir adalah terdiri dari kakitangan PNM dan juga pelajar UiTM. Emm...rasa gementar pun ada. Inilah kali kedua menjadi panel. Harap-harap keluar idea hendak bercakap seperti mana keluarnya idea apabila menulis. Semoga Allah permudahkan urusan hambanya yang lemah ini.

No comments: