9.2.09

Hari-hari yang lelah

Sudah lama tidak menulis di sini. Hanya alasan yang hendak diberi adalah kesibukan harian yang tidak mengizinkan. Perlu menyiapkan sesuatu di samping tanggungjawab yang bertambah. Hanya mampu melihatnya sejenak blog ini tanpa tidak berupaya untuk memasukkan cerita baru. Banyak ujian yang melanda diri ini, tapi hanya ujian kecil tidak seperti masyarakat Palestin yang menghadapi ujian sebenar perjuangan hidup.

Ah! Lemah sungguh diri ini. Aku hanya menerima secebis ujian yang aku sendiri tergugah dalam mengatasinya. Hati ini sebenarnya tersentuh dengan peristiwa Gaza...tetapi aku tidak mampu untuk mengungkapkannya dengan tulisan. Kerana aku tidak layak untuk mengulas apa-apa. Hanya doa dan airmata ini ada tertumpah apabila melihat insan-insan tidak berdosa menjadi mangsa kekejaman manusia bertopengkan binatang....rasanya lebih teruk dari binatang mungkin berwajahkan syaitan...zionis laknatullah itu!

Dalam fikiran ini, banyak yang hendak dikongsi bersama. Tetapi entahlah....waktu semakin cemburu. Jika ada masa terluang, hanya diisikan dengan menulis untuk menyiapkan manuskrip yang tertangguh. Kini, hati rasa lega setelah manuskrip kedua untuk siri Young Aisyah, baru sahaja disiapkan. Itupun dengan nafas yang semput dan lelah. Namun alhamdulillah, dengan tenaga yang masih tersisa ini manuskrip itu dapat disiapkan juga meskipun sudah tersasar tarikh luputnya.

Kini, aku perlu perjuanganku melalui tulisan ini dengan berusaha sedaya upaya menyiapkan manuskrip Surah-surah Rindu 2 pula. Aduh! rasanya perit sekali. Ingin menyambung yang terputus suatu yang payah. Moga-moga Allah memberikan aku kekuatan dan semangat baru untuk aku terus berkarya.

Esok, jika diizinkn Allah, insya-Allah aku akan menghadiri suatu perjumpaan penting. Yang berkait dengan dunia penulisan juga. Harap-haraplah aku dapat memberikan sumbangan dalam perbincangan itu kerana sudah lama juga aku tidak berdiskusi dengan sesiapa. Terperam dalam dunia sendiri, otak pun ada kalanya terasa kosong. Moga ilham datang menjelma.

No comments: