21.12.08Surah-surah Rindu( SSR) dalam Majalah Aniqah (Dis) dan Berita Harian (Jumaat/19.12.08)
Alhamdulillah, syukur aku ke hadrat Allah SWT kerana SSR mulai diulas dalam blog, majalah dan terkini, akhbar harian yang terkenal.
Pada mulanya, apabila disiarkan ulasan dalam blog Novel PTS, aku rasa terharu. Ia bagaikan satu hadiah untuk diriku yang mana novel SSR sudah mula menarik perhatian. Terima kasih kepada pengulas novel yang sanggup menghabiskan novel setebal 230 muka surat untuk ditelah akan isi kandungannya. Bukan calang-calang orang yang sanggup menghabiskan bacaan dan kemudiannya mengulas. Terima kasih kepada Pegawai Perhubungan Awam, Sdr. Roslan Isa yang bersungguh-sungguh ingin memperkenalkan SSR ke mata umum.
Begitu juga, dengan disusuli dengan kiriman SMS daripada pegawai perhubungan awam di suatu pagi memeranjatkan degupan jantungku. Kini dikatakan, ulasan buku sudah diterbitkan dalam Majalah Aniqah. Majalah Aniqah adalah sebuah majalah berbentuk islami yang masih baru di pasaran. Usianya yang baru mencecah setahun jagung sudah tentu untuk aku mencarinya di sekitar kawasan rumahku. Bagiku, majalah yang baru seperti Aniqah hanya boleh didapati di kedai buku yang besar dan juga kedai buku milik mamak. Memang betul tekaanku, selama dua minggu pencariankku akhirnya aku jumpa di kedai mamak. Lega rasa hati, meskipun sebelum itu aku memesan majalah tersebut kepada adikku yang sering berkunjung ke kedai majalah dan buku. Terima kasih Ina, tak apa walaupun Ina dah beli, nanti majalah itu Kak Idah nak hadiahkan kepada emak sahaja.
Degupan jantungku bertambah kencang sejak pagi Jumaat, apabila kiriman SMS sekali lagi diterima dari PR PTS. Aduh! aku sudah semacam terasa kalau terima dari pegawai tersebut mesti ada apa-apa yang terpenting. Memang betul! SMS mengatakan bahawa dimintanya aku beli Berita Harian hari Jumaat kerana ada ulasan tentang SSR. Kelam kabut juga aku. Sebab pagi itu adalah deadline aku kena hantar kerja-kerja freelance. Hati ini sudah melonjak tak sabar-sabar nak pergi kedai Pak Rahim hendak beli suratkhabat. Sedangkan sebelum ini aku memang tak pernah beli suratkhabar kecuali hujung minggu kerana hanya membaca akhbar online sahaja. Akhirnya apabila kerja siap, modem internet pula rosak. Aduh! Aduh! masalah betul, sabar Saridah oi! Kata aku seorang diri. Suami tiada di rumah jadi cakap seorang dirilah! Macama mana hendak email kerja ini? Akhirnya, sasarannya pergi pejabat adik ipar, guna internet...alhamdulillah, semuanya selamat....!
Apabila disemak akhbar harian itu, satu lagi debaran jantung ku ini bertambah sesak...Aduh! Bukan setakat ulasan malahan biodata aku juga ada ditempek dengan gambar yang tak cun itu! Alahai malu rasanya. Dulu aku juga yang sibuk ambil gambar orang dan siarkan kini giliran aku..... itulah putaran hidup manusia....SILA BACA LEBIH LANJUT...http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Friday/Sastera/20081219085748/Article/
Tapi, aku suka dengan ulasan yang ditulis, terima kasih kepada pengulas yang mengulas dengan sejujurnya. Memang aku ingin mengetahui reaksi pembaca terhadap penghasilan aku dalam genre kreatif ini.... TERIMA KASIH KEPADA SEMUA YANG TERLIBAT...!

No comments: