30.9.11

Malu Bersahabat?

“Saya tidak pandai hendak berkawan. Kamu itu lainlah.”
“Apa yang lainnya?'
“Kamu peramah dan tidak malu. Saya ini hendak menegur orang pun mengambil masa.”
“Mengapa begitu? Mereka juga seperti kita, manusia biasa. Tiada yang beza.”
“Saya tidak yakin. Lagipun bukannya pandai bercakap.”
“Hendak tegur orang lain pun kena pandai bercakap? Sekarang ini kamu sedang bercakap dengan saya, tidak ada cacat langsung.”

Mungkin kita pernah dengar dialog sedemikian yang diberikan oleh individu yang mencari alasan dirinya tidak sempurna dan tidak pandai memulakan hubungan persahabatan dengan orang lain. Ini menyebabkan mereka tidak berminat hendak bergaul dengan orang lain apatah lagi hendak pergi ke majlis-majlis yang dihadiri oleh orang ramai. Mereka seboleh-bolehnya hendak mengelakkan diri dari mengunjungi tempat sebegitu. Mengelakkan diri dari bertemu dengan orang ramai.

Mengapakah ini berlaku? Apakah perlu ada kemahiran apabila menjalin hubungan dengan orang lain? Tidak dinafikan setiap dari kita ini mempunyai sifat yang pelbagai. Ada yang peramah, pendiam, kurang mesra, terlalu mesra, mudah senyum, sensitif, pemalu, penakut, tidak yakin pada diri dan sebagainya. Kita ini tergolong dalam kumpulan mana?

Tetapi itu bukanlah alasan untuk mengasingkan diri dari bertemu dengan orang lain. Kita tidak mahu jadi seperti katak di bawah tempurung. Apabila bila kita faham erti sahabat dan persahabatan, sudah tentu kita akan merasa rugi jika tidak mempunyai sahabat. Renungkan kata-kata hikmah ini,

“Persahabatan boleh memberikan kegembiraan yang tidak ada nilainya dan boleh mengurangkan kesedihan yang dialami.”

Hendak mencari sahabat yang sejati dalam dunia moden hari ini agak sukar. Tetapi sekiranya kita ada kemahuan di situ ada jalannya. Sahabat adalah suatu keperluan dalam hidup kita. Bayangkan, kita hidup di dunia ini hanya seorang diri. Meskipun segala kemudahan dan kesenangan sudah kita miliki, tetapi kita keseorangan. Apakah perasaan dan jiwa kita?

Bagi orang normal, hidup perlu bermasyarakat. Oleh itu, dalam mencari sahabat bukanlah sukar . Membina persahabatan dengan ikhlas dan jujur boleh membuat hubungan itu bertahan lama. Semuanya itu bergantung kepada diri sendiri. Apa tanggapan kita terhadap diri sendiri? Sudahkah kita mengenali diri kita sendiri?

Kenali dan cintai diri sendiri

Adakah kita sudah memahami diri sendiri dan sudah mengetahui kelebihan dan kekurangan diri sendiri? Kenalilah diri sendiri dan hargailah apa yang kita miliki. Cintailah diri kita supaya kita bersyukur dengan kelebihan yang dianugerahkan oleh Tuhan kepada kita. Kita masih lagi sempurna fizikal dan diberikan akal yang waras. Adakah kita sedar semua itu? Oleh itu, tidak boleh dijadikan alasan yang kita ini tidak mempunyai kelebihan seperti orang lain. Sekiranya kita menyayangi diri sendiri, orang lain juga akan menyayangi diri kita.

Kita dijadikan sama seperti orang lain, cuma yang membezakan kita dengan orang lain adalah dari segi fizikal. Bentuk muka, warna kulit, tinggi, rendah, kurus atau gemuk, dan lain-lain tidak sama. Itulah keindahan ciptaan Allah terhadap makhluk. Kalau semua makhluk ini serupa, hilanglah keindahan dan keunikan itu. Dan yang lebih unik, kita sebagai manusia dianugerahkan akal fikiran yang waras dan bijak. Akal dikerah supaya berfikir. Dan adakah kita sudah berfikir?

Sikap memandang rendah pada diri sendiri hendaklah dijauhkan. Mengapakah mesti kita merasa rendah diri. Adakah disebabkan masalah fizikal yang disebutkan tadi? Sekiranya itulah masalah utama, buanglah dengan segera dari minda kita. Apabila kita sudah mula memandang rendah pada diri sendiri, mungkin kita juga memandang rendah pada orang lain. Oleh itu, keyakinan diri hendaklah dibina supaya kita lebih selesa apabila hendak membentuk persahabatan dengan orang lain. Binalah keyakinan diri dengan banyak menambahkan ilmu. Dan kita perlulah pula rajin mencari ilmu dan bukan hanya menadah atau meminta ilmu itu datang bergolek ke pangkuan.

Usah sekali-kali membenci diri sendiri

Kita benci pada diri sendiri! Mengapa benci? Sikap benci hendaklah dihindarkan dari dalam diri kita. Hargai diri kita. Hanya kita yang boleh hargai diri sendiri. Sikap benci ini boleh mempengaruhi orang lain. Sekiranya kita masih tidak menghargai diri sendiri seperti kita tidak menghargai diri sahabat kita. Fikiran negatif hendaklah dijadikan positif.

Orang lain harus dijatuhkan

Apabila nilai dan sikap negatif sudah bersarang dalam diri, kita sering berusaha hendak bersaing dengan orang lain. Meskipun bersaing itu adalah satu cara yang sihat, tetapi kita tidak. Kita bersaing kerana hendak menjatuhkan orang lain supaya mereka tidak boleh menyaingi atau lebih daripada kita. Kita suka melihat orang lain jatuh atau dimalukan. Dan kita pula cuba menaikkan status kita di mata orang lain dengan cara yang tidak elok.

Sekiranya sikap negatif ini diamalkan, sudah tentu kita tidak boleh membina malahan menjalin persahabatan yang berpanjangan dengan sahabat kita. Malahan sikap negatif kita itu dibenci oleh sahabat kita. Ubah dan buanglah sikap ini bagi memastikan kita mempunyai harapan bersama dengan sahabat kita. Jika kita masih berdegil, tidak mustahil kita keseorangan sepanjang hayat.

Siapalah diri saya ini?

Mungkin kita sering mengajukan soalan ini dalam hati. Kita merasa diri tidak layak bersahabat dengan individu yang bijak, cantik, kaya, berkulit putih, dan sebagainya. Itu pandangan kita yang berfikir, lebih baik kita mengundur diri sebelum dimalukan atau dipandang rendah. Itu kata hati kita. Kita mengambil keputusan sendiri bagi melindungi diri sendiri. Melindungi dari menerima cemuhan dari orang lain yang belum pasti terjadi atau tidak.

Apabila adanya perasaan atau tanggapan sendiri, kita mengongkong atau memperkecilkan kelebihan diri sendiri. Kita yang menentukan diri kita negatif, sedangkan orang lain tidak beranggapan begitu. Kita tidak bebas dan malu hendak ke mana-mana. Dan apabila kita melihat orang lain yang mesra atau aktif dengan sikap mereka, kita mula merasa cemburu dan membenci mereka secara membabi buta tanpa alasan. Pandangan ini hendaklah disingkirkan dari minda dan hati kita. Yakinlah bahawa kita mempunyai keistimewaan tersendiri. Hanya kita sahaja yang tahu.

Mereka itu teruk!

Kita hendaklah menghindarkan dari memikirkan orang lain adalah mempunyai sikap yang teruk. Elakkan dari selalu mencaci atau menghina individu lain yang kita rasa tidak sesuai dibuat sahabat. Adakah dengan mengumpat atau memandang rendah orang lain, boleh meletakkan diri kita ke status yang tinggi? Mungkin kita ego dengan sikap yang ada. Tapi, ketahuilah, dengan sikap ego yang tidak bertempat itu yang boleh merosakkan hubungan kita dengan orang lain.

Sifat ego yang tidak terkawal sering kali menganggap orang lain tidak bagus, tidak betul, tidak pandai. Kita pula selalu kritik orang lain, meskipun orang itu sudah mencapai kejayaan. Kita seperti tidak suka dengan orang lain dan suka menyampaikan cerita-cerita yang tidak benar.

Kita haruslah hindarkan sifat ini yang akhirnya boleh merosakkan diri sendiri. Sekiranya sifat ini berterusan, tiada siapa yang sudi bersahabat dengan kita.

Banyak bercakap!

Wanita terkenal dengan banyak bercakap. Kita sering dikaitkan dengan tabiat 'suka membebel' atau 'suka berleter dan juga 'suka mengkritik' bagi sesuatu keadaan atau isu semasa. Tanpa disedari, apa yang kita bual atau tuturkan itu tidak langsung memberi faedah pada diri dan juga orang lain.

Kita adakalanya banyak bercakap tetapi kita tidak tahu apakah butir-butir percakapan itu. Suka bercakap banyak semata-mata hendak menarik minat individu lain supaya memberi perhatian kepada diri kita. Pertahankan apa yang dibicarakan oleh kita dengan bersemangat bagi membuktikan yang pandangan kita adalah benar. Tidak peduli dengan pandangan sahabat lain. Sekiranya sikap ini berterusan, tiada siapa yang suka mendekatkan diri atau menjalin hubungan dengan kita. Bercakap banyak adakalanya membayangkan diri kita yang lemah. Banyak berbicara, banyak pula kesalahannya.


---Bersambung.

No comments: